Youca Action Day
17
/
10
/
2024

Youca Action Day

Op 17/10/2024 vond de Youca Action Day plaats, dit is een dag waarop 15.000 leerlingen één dag gaan werken, in plaats van naar school te gaan. De jongeren mochten zelf kiezen waar ze een dagje gingen werken. Dit kon gaan van stewardess tot chocolatier, advocaat, chirurg, magazijnmedewerker... of werken bij Schrauwen Groen. Het geld die de leerlingen deze dag verdienden, bedraagt 60 euro en gaat rechtstreeks naar wereldwijde jongerenprojecten. Dit jaar steunt de organisatie een project van KIYO in Burundi.

Ik ben Elena Saey, 17 jaar en ga naar het Sint-Jozef Humaniora in Brugge. Voor de Youca dag heb ik gekozen om een dagje mee te werken in het bureau van Schrauwen Groen. De werkdag begon om 8u30 met facturen inboeken en het aanvullen van het online programma. In de namiddag kreeg ik de kans om de site wat te verbeteren en nu dus ook een nieuwsartikel te plaatsen. Er was een gezellige sfeer op de bureau samen met Lien, Ina, Pieter en Lucky natuurlijk. Ik vond het heel interessant om eens achter de schermen bij een tuinbouwbedrijf te kijken en te zien hoe alles in elkaar zit. Zo krijg je natuurlijk ook een betere kijk op hoe het echte werkleven eruit ziet en welke administratieve taken er allemaal zijn.

Youca Action Day

Youca Action Day

Zoals er al vermeld werd gaat het geld die alle leerlingen verdienen rechtstreeks naar het goede doel. Dit jaar koos Youca ervoor om het KIYO project in Burundi te steunen. Deze actie zorgt ervoor dat de jongeren in dit land van hun omgeving en buurt een betere thuis kunnen maken. Een concreet voorbeeld hiervan is afval omzetten naar kunst, zo wordt de impact van vervuiling aangekaart en stimuleren ze ook anderen om acties in te zetten tegen de klimaatcrisis. Dit is super belangrijk want velen wonen in Burundi naast uitgestrekte vuilnisbelten en ondervinden zo de gevolgen van schadelijke afvalstoffen die in de lucht en drinkwater terechtkomen. De klimaatverandering zorgt ook voor bodemerosie en dit bemoeilijkt kleinschalige, lokale landbouw, waarvan het levensonderhoud van veel inwoners afhangt. Dit heeft tot gevolg dat veel Burundese jongeren in armoede opgroeien. Met het geld dat Youca inzamelt dragen ze hun steentje bij en helpen ze de inwoners.

Youca Action Day

Youca Action Day
Youca Action Day

Youca Action Day

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle
No items found.